FAQ

LAVENERGIRUDE

Hvad er forskellen på en almindelig termorude og en lavenergirude?

I lavenergiruden er mellemrummet mellem glaslagene fyldt med Argon, som isolerer bedre end almindelig luft.  Samtidig er glasset forsynet med en energibelægning.

Hvordan kontrollerer jeg, om ruderne i mine vinduer er lavenergiruder?

Hold en lighterflamme op foran vinduet og se på spejlbillederne af flammen. Hvis et af de 4 spejlbilleder af flammen har en afvigende farve i forhold til de 3 andre, er det en lavenergirude.

Hvorfor dannes der dug på den indvendige side af ruden?

På ethvert vindue vil der i perioder med lav udetemperatur under visse omstændigheder kunne forekomme kondensdannelser.

Dug på den indvendige side af ruderne er et tegn på, at luftfugtigheden er for høj på grund af f.eks. mangelfuld udluftning, mange personer el. husdyr i boligen, mange stueplanter, eller aktivitet, der afgiver fugtighed f.eks. madlavning, bad, vask, tøjtørring m.v.

Løsningen på ovennævnte problem er udluftning. En kortvarig udluftning af boligen nogle gange i løbet af dagen er en effektiv og billig måde at løse problemet på.

Hvorfor kommer der dug på den udvendige side af ruden?

Dugdannelser på den udvendige side af ruden forekommer ofte på lavenergiruder – specielt efter en meget kold nat – da disse ikke lader varme nok passere fra rummet til at holde den udvendige side fri for kondens.

Generelt må man sige, at det er et positivt problem, idet det er tegn på, at man har nogle velisolerende og tætte vinduer.

Hvorfor kommer der dug mellem glassene i termoruden?

Din termorude er punkteret !

Det betyder, at den tørre, helt fugtfrie luft, der oprindeligt befandt sig inde imellem glassene i termoruden, er blevet udskiftet med almindelig luft med et vist vandindhold. Den fugtige luft vil kondensere på glasoverfladen, når dennes temperatur kommer under dugpunktet.

Hvis det drejer sig om en rude, hvor mellemrummet er fyldt op med alm. tør, atmosfærisk luft, vil isoleringsevnen ikke blive væsentligt forringet.

Noget andet er, hvis ruden er af typen, hvor mellemrummet er fyldt op med en inaktiv luftart, som det er tilfældet i moderne, højisolerende termoruder. I det tilfælde mister ruden noget af sin isoleringsevne.

Hvor meget skal jeg trække fra hulmålet for at få vinduerne i den rigtige størrelse?

Der skal være en afstand mellem mur og vindue på minimum 10 mm hele vejen rundt. Murhullet er normalt ikke helt ensartet, så for at være på den sikre side, bør du fratrække 24 mm i både højde og bredde.

Mine vinduer kan uhindret lukkes helt op. Kan man eftermontere et beslag, som forhindrer mine børn i at lukke vinduet helt op?

Det er muligt at eftermontere specielle børnesikringsbeslag, ligesom man kan vælge greb med trykknap eller låsecylinder – se under tilbehør til de forskellige vinduestyper – eller ring til Hvidbjerg Vinduets kundeservice på tlf. 96 91 22 22 for at høre nærmere om mulighederne.

Hvad kan man gøre ved misfarvning på grund af knaster i træet?

Træprofilerne i vores Alux® træ/alu vinduer er fremstillet i fingerskarret kernetræ. Det betyder, at større knaster og andre dårlige dele af træet er skåret væk. Der kan dog forekomme mindre knaster, og da træ er et levende materiale, må det accepteres, at der selv med den bedste overfladebehandling kan forekomme misfarvninger som følge af knaster. Specielt ved lyse farver kan der med tiden forekomme farvegennemslag fra knaster. De gule misfarvninger kan i et vist omfang fjernes med sprit.

For nogle år tilbage købte jeg træ/alu vinduer hos jer. Vinduerne er malet hvide indvendigt. Nu har der enkelte steder dannet sig harpiksknopper under malingen - hvordan fjerner jeg dem?

Træprofilerne i vores Alux® træ/alu vinduer er fremstillet af fingerskarret kernetræ. Kernetræet har tætte åreringe og et harpiksindhold, der yder en naturlig beskyttelse mod råd og svamp.  Det er derfor ikke nødvendigt at anvende vakuumimprægnering, men alene en miljøvenlig grundbehandling mod råd og svamp. Det kan derfor ikke undgås, at der selv med den bedste overfladebehandling kan dannes harpiksknopper under malingen.

Hvis harpiksen trænger gennem malingen som små dråber, kan disse fjernes med sprit – vask efter med rent vand. Hvis harpiksen sidder som knopper under overfladebehandlingen, bør der gå 2-3 år inden overfladebehandlingen genoprettes. Harpiksen kan da skrabes og slibes bort, inden der males på ny.

Hvordan vedligeholder jeg bedst mine nye PVC vinduer?

Everluxx Classic® og Everluxx Plus® vinduer og døre er lette at vedligeholde og kræver normalt kun afvaskning af de udvendige flader i lunken vand tilsat et neutralt rengøringsmiddel (gerne autoshampoo) for at fjerne snavs fra overfladen.

Regelmæssig eftersyn af beslag medvirker til at sikre vinduets funktion i mange år. Mindst een gang om året bør alle bevægelige beslagdele smøres med syrefri olie (f.eks. alm. cykelolie). Se også vores Brugervejledninger.

Hvordan vedligeholder jeg bedst mine nye træ/alu vinduer?

Den udvendige aluminiumsafdækning på Alux® produkterne er standard gulcromateret og overfladebehandlet med polyester pulverlak.

Behandlingen giver en meget stærk og vejrbestandig overflade, som kræver et minimum af vedligeholdelse. Afvaskning et par gange om året med blød børste el. en klud og lunkent vand tilsat rengøringsmiddel (autoshampoo) holder dine Alux® vinduer flotte i mange år. Mindre skader i overfladebehandlingen vil ikke have nogen indflydelse på elementets holdbarhed, da der på aluminium hurtigt dannes et naturligt oxidlag, som hindrer korrosion og angreb af hvidrust.

Hængsler og rullepaskvil bør smøres mindst een gang om året med syrefri olie. Se også vores Brugervejledninger.

Der er kommet sorte striber fra tætningslisterne på mine hvide plast vinduer. Hvordan fjerner jeg dem?

De lidt ældre modeller af vore PVC vinduer er forsynet med sorte tætningslister. I de nye Everluxx Classic® og Everluxx Plus® vinduer og døre er tætningslisterne som standard grå, bl.a for at forhindre afsmitning.

Du har dog mulighed for at fjerne de sorte striber med rensemidlet Deflex. Deflex kan købes i 1/4 el. 1 liters hos Hvidbjerg Vinduet – ring til Kim på tlf. 51 37 66 75 for bestilling.